Helsingin Vesilaitoksen piirustukset digitoitu

Piirustus erikokoisista vesijohtotarvikkeista. http://yksa.fi/100211/167697344224000

Helsingin Vesilaitoksen piirustukset ovat nyt korkealaatuisesti digitoitu ja saatavilla arkistotietojärjestelmästämme Sinetistä!

Digitoidut Helsingin Vesilaitoksen piirustukset muodostavat yli 1400 piirustusta kattavan kokonaisuuden joka sisältää aineistoa vuodesta 1777 aina vuoteen 1965 asti. Piirustuksista löytyy muun muassa Vanhankaupungin patoon liittyviä suunnitelmia, rakennuspiirustuksia vesitorneista ja vesivoimalaitoksista, karttoja kaupungin vesijohtojen sijainnista sekä yksityiskohtaisia piirustuksia viime vuosisadan alun vesijohtotarvikkeista. Löytyypä aineistoista myös Helsingin lähiseutuja koskevia pohjavesikartoituksiakin.

Aineistot ovat tuttuun tapaan CC BY 4.0 käyttöoikeuslisenssin piirissä, eli niitä voi hyödyntää hyvin vapaasti niin tutkimukselliseen, taiteelliseen kuin kaupalliseen käyttöön, kun vain aineiston käytön yhteydessä mainitaan aineiston alkuperä.

Kuvassa näkyy isoista kivistä rakennettu matala, mutta leveä rakennus. Kyseessä on vedenvarastoimiseen rakennettu niin sanottu vesilinna. Rakennuksen keskellä on yksi puusta valmistettu ovi ja hiukan vasemmalla ovesta on ihmisen mentävä toinen oviaukko. Rakennus sijaitsee kallion päällä.
Ohessa Helsingin Vesilaitoksen piirustuksista poimittu fasadikuva nykyisellä Linnanmäellä sijainneesta veden varastoimiseen käytetystä niin kutsutusta vesilinnasta. Kyseiset piirustukset ovat laadittu vuonna 1901. Katso Sinetistä