Yksityisarkistot

Kaupunginarkistossa säilytettävät yksityisarkistot

Kaupunginarkistossa säilytetään yli 500:aa eri yksityistä arkistoa.

Pienimmät yksityisarkistot muodostuvat muutamasta asiakirjasta. Yksityisarkistot sisältävät myös kaupungin eri säätiöiden arkistoja, tällainen esimerkiksi Kulttuurikaupunkisäätiön arkisto.

Kaupunginarkiston yksityisarkistokokoelma sisältää henkilö- ja sukuarkistoja. Henkilöarkistoista on erikseen ryhmitelty kaupungin entisten virkamiesten arkistot. Lisäksi yksityisarkistoissa on myös taloyhtiöiden arkistoja sekä erillisenä kokonaisuutena eri tilojen ja talojen arkistoaineistoja.

Pääosan yksityisarkistoista muodostavat erilaisten järjestöjen ja yhdistysten arkistot. Tällaisia ovat eri naisjärjestöjen, partioliikkeen, raittiusjärjestöjen sekä harrastustoimintaan liittyvien kerhojen arkistot.

Suurimpia yksityisiä arkistoja on Olympia Helsinki XV 1952 r.y. -arkisto, joka kuuluu myös Unsecon Maailman muisti -rekisteriin.

Yksityisarkistojen viitetiedot löytyvät Sinetti-arkistotietojärjestelmästä.

""
Yksityisarkistoista löytyy mm. järjestöjen arkistoja. Kuvassa Nuorten Talkoot -arkistosta Nuoren väen talkookirja vuodelta 1943.

Yksityisarkistojen vastaanottaminen

Helsingin kaupunginarkisto ottaa vastaan harkinnan mukaan helsinkiläisten yhdistysten ja järjestöjen arkistoja sekä myös taloyhtiöiden ja yksityishenkilöiden arkistoja. Luovutettava aineisto otetaan vastaan kaupunginarkistoon vain täydellä omistusoikeudella. Arkistoja luovutettaessa allekirjoitetaan luovutussopimus, jossa sovitaan aineiston käyttöehdot. Luovuttajan tulee olla oikeutettu luovuttamaan kyseinen aineisto.

Aineistoja otetaan vastaan mahdollisimman eheinä kokonaisuuksina. Yhä toiminnassa olevilta järjestöiltä ei oteta vastaan 10 vuotta nuorempaa aineistoa. Homeisia tai huonokuntoisia aineistoja ei myöskään oteta vastaan. Luovutusajankohta sovitaan aina erikseen kaupunginarkiston yhteyshenkilön kanssa.

Ennen asiakirjojen siirtoa, luovuttaja ottaa yhteyttä kaupunginarkistoon, josta annetaan tarkempia ohjeita siirron yksityiskohdista.

Yhteydenotot palautelomakkeen kautta: