Joulukuusia ja kaupunkidiplomatiaa
Näin joulun alla on oiva hetki sukeltaa tarkastelemaan millä tapaa vuodenvaihteen juhlapyhät näkyvät kaupunginarkiston aineistoissa ja siten Helsingin kaupungin historiassa. Tavalliselle helsinkiläiselle tulee joulun katukuvasta varmasti ensimmäisenä mieleen erilaiset katukoristeet kuten jouluvalot sekä kookkaat kranssit. Sekä katukoristeiden asettamiseen että joulukuusien myyntipaikkoihin on kaupungin kiinteistöviraston kiinteistölautakunta myöntänyt aikoinaan rutiininomaisesti lupia.
Määrämuotoisten lupaprosessien lisäksi kaupungilla on ollut myös jouluperinteitä, jotka ovat kohdistuneet kaupungin omien kuntarajojen ulkopuolelle aina ulkomaille asti. Yksi keskeisimmistä kaupungin joulunajan hankkeista on ollut kuusipuiden lahjoittaminen Helsingin ystävyyskaupunkeihin eri puolille Eurooppaa. Muun muassa Helsingin kaupungin kunnalliskertomuksista löytyviä merkintöjä seuraamalla selviää Helsingin lahjoittaneen joulukuusia 1950-luvulta alkaen ainakin Ateenan, Brysselin, Hullin, Kööpenhaminan sekä Tukholman kaupungeille. On mahdollista että joulukuusidiplomatian ystävyyskohteita on ollut enemmänkin.
Kuusipuita Brysseliin
Helsingin ja muiden kaupunkien välisessä joulukuusidiplomatian perinteessä säännöllisimmäksi vakiintui joulupuun lahjoittaminen Brysselin kaupungille. Ensimmäinen maininta kuusen luovuttamisesta Brysseliin löytyy vuodelta 1954 ja 1960-luvun alusta lähtien lahjoituskäytäntö muuttui säännönmukaisesti siten, että Helsingin kaupunki päätyi lahjoittamaan Brysselille joulukuusen keskimäärin joka toinen vuosi. Tämä perinne on jatkunut kaupunginarkistosta löytyvien aineistojen perusteella ainakin vuoteen 2004, mutta on mahdollista, että kuusen lahjoittaminen on jatkunut myös jälkeen.
Pelkästään jo se, että joulukuusen lahjoittaminen on ollut näin säännöllistä, kertoo kansainvälisten suhteiden ylläpitämisen Brysselin suuntaan koetun Helsingin kaupungin näkökulmasta tärkeäksi. Lisää tukea tälle tulkinnalle tarjoaa, että aina 1960-luvulta lähtien Helsingin kaupungin ylin johto kaupunginjohtajia myöten on pyrkinyt olemaan mukana ainakin seremoniallisessa roolissa Brysselin joulukuusen lahjoittamiseen liittyvissä tilaisuuksissa ja toimenpiteissä. Esimerkiksi 1960–1970-luvuilla kaupunginjohtajana toiminut legendaarinen Teuvo Aura osallistui Brysselissä järjestettyjen kuusien luovutusjuhlallisuuksien lisäksi myös itse kuusien kaatamiseen ennen niiden toimittamista. Myöhempinäkin aikoina kaupunginjohtoa on säännöllisesti matkustanut paikan päälle Brysseliin joulukuusia juhlavasti luovuttamaan.
Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan Brysselin joulukuusia koskevaan asiakirja-aineistoon tarkemmin, pääset tilaamaan Brysselin joulukuusta koskevat aineistot Sinetistä tutkittavaksi kaupunginarkiston tutkijasaliin.
Joulukuusiin liittyvät erityistoiveet
Joulukuusien lahjoittamiseen on voinut liittyä myös erilaisia lisäjärjestelyjä itse joulukuusen toimittamisen lisäksi. Esimerkiksi vuonna 1954 Hullin kaupungille Jon Good & Sons Ltd. yrityksen aloitteesta lahjoitetun 50 jalkaa korkean joulukuusen yhteydessä toimitettiin myös yksi suomalainen naisten kansallispuku (Kaupunginhallituksen pöytäkirjat 11.11.1954 3021 §).
Joskus erityistoiveisiin ei taas suostuttu. Vuoden 1969 Kööpenhaminassa järjestetyn Find Finland -vuoden kunniaksi Suomen Kööpenhaminan suurlähetystön sanomalehtiavusta H. Antell ehdotti, että joulukuusen lahjoittamisen lisäksi kuusen koristelusta itsessään voitaisiin tehdä ”tavallisuudesta poikkeava” tapahtuma, jossa suomalainen muotoilija ja kuvanveistäjä Tapio Wirkkala voisi ottaa keskeisen roolin kuusen koristelussa. Find Finland -tapahtuman työkomitea ehdotukseen kuului, että joulukuusi voitaisiin koristella esimerkiksi Wirkkalan lampuilla ja Berner Oy:n keinolumella. Helsingin kaupunginkanslian tiedotuspäällikkö Bengt Broms toteaa kaupunginhallituksen päätöksen liitteissä lakonisesti Find Finland -työkomitean voivan vastata joulukuusen koristelusta itse. Kaupunki osallistuu mielellään puolestaan kuusen hankkimiseen ja kuljettamiseen liittyviin kustannuksiin.
Kaupunginarkisto toivottaa kaikille asiakkailleen mukavaa vuodenvaihdetta. Tutkijasalimme palvelee viimeisen kerran torstaina 19.12.2024 ennen sulkeutumistaan tilauudistuksen remonttitoimenpiteiden ajaksi. Tarkemmasta avautumisajankohdasta ilmoitamme vielä myöhemmin täällä verkkosivuillamme, kun remontin aikataulut varmistuvat. Remontinkin aikana digitoituja julkisia aineistojamme voi tarkastella vapaasti Sinetistä ja meille voi lähettää tuttuun tapaan tietopyyntöjä palautejärjestelmän kautta.
Mukavaa joulua kaikille toivottaa koko kaupunginarkiston väki!