Tutkijasalin uudet asiakaspäätteet

Kuvassa kaupunginarkiston uusi asiakaspääte. Näytölle on avattu presidentti Urho Kaleva Kekkosen osoitekortti Helsingin poliisilaitoksen osoitetoimiston osoiterekisteristä.
Uusilla asiakaspäätteillä pääset tutkimaan esimerkiksi Helsingin poliisin osoiterekisteriä. Tämä innokas tutkija on löytänyt osoiterekisteristä erään presidentti Kekkosen osoitekortin. Kuva: Tuomas Virtanen

Kaupunginarkiston tutkijasalissa on otettu kuluneen kesän aikana käyttöön uudet asiakaspäätteet. Uusilla asiakaspäätteillä käytössä olevalla Sinetissä pääset tarkastelemaan paikan päällä sellaisia aineistoja, jotka ovat digitoitu, mutta joita ei voida tietosuojasyistä vielä laittaa julkiseen verkkoon nähtäville. Tällaisia aineistoja ovat esimerkiksi erilaiset alle sata vuotta vanhoja tietoja sisältävät henkilörekisterit sekä tuoreemmat yksityishenkilöiden henkilötietoja sisältävät pöytäkirja-aineistot.

Tutkijasalin uusilla asiakaspäätteillä pääset nyt tutkimaan mm. seuraavia aineistokokonaisuuksia:

  • Helsingin poliisilaitoksen osoiterekisteri (1907–1973)
  • Kulosaaren huvilakaupungin osoiteilmoituskortisto (1922–1944)
  • Helsingin kaupungin vuosikertomukset, keskushallintoelinten päätökset (1975–1983)
  • Kaupunginhallituksen pöytäkirjat (1931–1995)
  • Kaupunginvaltuuston esityslistat (1924–2004)
  • Kaupunginvaltuuston komiteamietinnöt (1983–2004 ja 2008–2011)
  • Kaupunginvaltuuston pöytäkirjat liitteineen (1924–1995)
  • Kertomus Helsingin kaupungin kunnallishallinnosta (1965–1974)
  • Kiinteistölautakunnan esityslistat (1965–1977, 1985–1997)
  • Kiinteistölautakunnan pöytäkirjat (1965–1976)
  • Rakennusviraston yleisten töiden lautakunnan esityslistat (1978–1999)

Asiakaspäätteillä pystyt yllä listattujen aineistokokonaisuuksien lisäksi tarkastelemaan myös niitä digitoituja kaupunginarkiston aineistoja, jotka ovat jo Sinetissä muutenkin julkisesti nähtävillä. Voit esimerkiksi ensin etsiä osoiterekisteristä henkilöiden osoitteita ja tämän jälkeen tarkastella maistraatin arkiston digitoiduista lupapiirustuksista, minkälaisia rakennuksia henkilöiden asuttamissa osoitteissa on sijainnut. Asiakaspäätteillä tarkasteltavien aineistokokonaisuuksien määrä myös lisääntyy sitä mukaa, kun saamme digitoitua sellaisia aineistoja, joita on mahdollista laittaa asiakaspäätteille nähtäväksi.

Sinun ei tarvitse etukäteen varata tutkijasalista asiakaspäätettä vaan asiakaspäätteet ovat tilauslomakkeen täyttämisen jälkeen vapaasti käytettävissä kaupunginarkiston normaaleina aukioloaikoina. Asiakaspäätteiden aineistoille räätälöidyn tilauslomakkeen saat kaupunginarkiston henkilökunnalta. Merkitset ensin tilauslomakkeelle ne aineistokokonaisuudet, joista olet kiinnostunut ja tämän jälkeen kaupunginarkiston henkilökunta ohjaa sinut asiakaspäätteelle ja neuvoo kuinka pääset aineistoa tutkimaan.

Pääset selaamaan asiakaspäätteillä Sinetistä löytyviä aineistoja sekä vierailemaan kaupunginarkiston verkkosivuilla, mutta pääsy muille verkkosivuille on asiakaspäätteillä estetty. Myös erilaisten tallennusvälineiden kuten USB-tikkujen käyttöä on koneilla tietosuojasyistä rajoitettu. Asiakaspäätteen näytöstä voi kaupunginarkiston henkilökunnan luvalla ottaa valokuvan itselleen talteen. Kaikkien asiakaspäätteillä nähtävillä olevien aineistojen valokuvaaminen ei kuitenkaan ole sallittua, sillä esimerkiksi tuoreemmista henkilörekistereistä ei ole sallittua tuottaa sähköisiä kopioita, jollaisiksi myös valokuvat lainsäädännön näkökulmasta tulkitaan. Kaupunginarkiston henkilökunnalta saat tarkempia lisätietoja kuvaamiseen liittyvistä rajoituksista.

Mikäli sinulla herää jotakin kysyttävää asiakaspäätteiden käytöstä tai sinua askarruttaa minkälaisia tietoja asiakaspääteiltä tarkasteltavista aineistoista on mahdollista löytää, voit rohkeasti olla yhteydessä kaupunginarkiston asiakaspalveluun joko puhelimitse tai palautejärjestelmän kautta: